Soitinesittely

 

Kansanmusiikin suuntautumisvaihtoehto

kanteleKanteleet

Kantele on suomalainen, lumoavaääninen kielisoitin:
– pienkanteleet: 5 – 15 – kieliset
– suurkanteleet: diatonisesti viritetty 36-38 – kielinen kotikantele, saarijärveläinen tikkukantele ja 37-39 – kieliset koneisto- eli konserttikantele (voi soittaa kaikissa sävellajeissa).

Pakilan musiikkiopistossa tutustutaan kaikkiin suomalaisiin kanteletyyppeihin ja
kanteleensoittotyyleihin.

Aloitusikä
Opiskelun voi aloittaa haluamallansa kanteletyypillä. Pienkanteleella pääsee hyvin soitonopiskelun alkuun. Kanteleensoiton opiskelun voi aloittaa yksityistunneilla heti, kun motoriikka ja motivaatio ovat tarpeeksi kehittyneitä (yleensä aikaisintaan 6-8-vuotiaana). Ennen sitä kanteleensoittoon voi tutustua muskariryhmässä sekä duetto-opetuksessa soitinkarusellissa.

Soitinhankinta
Oppilaan tulisi hankkia itselleen vähitellen ainakin 5-kielinen ja koti – tai konserttikantele.
Kantele kannattaa ostaa suoraan soitinrakentajalta, joka myös tarvittaessa huoltaa soittimen ja jolta voi hankkia varakieliä, viritysavaimia ym. kanteletarvikkeita; suosittuja kanteleenrakentajia ovat esimerkiksi Pekka Lovikka, Hannu Koistinen, Jukka Pölkki, Kaustisen kanteleverstas.
Suurkanteleen hankinnan yhteydessä suositellaan hankittavaksi kokoontaitettava kantelepöytä, joka on kanteleen kyljen verran normaalia pöytää matalampi. Pöytiä valmistavat useimmat kanteleenrakentajat. Kantelekotelot eivät uusilla soittimilla kuulu soittimen hintaan.
Kanteleitten ja kanteletarvikkeiden hintoihin ja eri kantelemalleihin voi tutustua
kanteleenrakentajien nettisivuilta.
Kanteleitten hinnat vaihtelevat kanteleen koon ja rakentajan mukaan.
Käytettyä kanteletta ei kannata ostaa ennen kuin kanteleensoiton opettaja on tutustunut ko.soittimeen.
Kanteleliitto ja muutamat kirjastot vuokraavat kanteleita.
Opettaja auttaa mielellään soittimen valinnassa!

Wikipedia: Kantele

viuluViulu / Kansanmusiikki

Aloitusikä

n. 5-7 vuottaOpetus

Oma tunti 45 min. kerran viikossaOpiskelu

Tunneilla opetellaan viulun soiton perustekniikan lisäksi mm. korvakuulosoiton hallintaa, musiikin omaa luomista sekä viulun monipuolista käyttöä niin melodia- kuin säestyssoittimena.Soitinhankinta

Useimmilla ensimmäinen soitin on kokoa 1/4. Soitinta vaihdetaan pituuskasvun myötä isompaan keskimäärin noin 3 vuoden välein. Musiikkiopistolla on muutamia viuluja, joita musiikkiopiston oppilas voi vuokrata niiden ollessa vapaina. Jos vuokrausmahdollisuutta ei ole, pieniä viuluja saa ostettua n. 100-200€ hintaan ja myös myytyä eteenpäin soittimen käytyä pieneksi. Opettaja neuvoo mielellään soittimen hankinnassa.

Wikipedia: Viulu

pianoPiano

Aloitusikä
n. 5-9 vuotta

Opetus
Soittamista lähestytään kansanmusiikin lähtökohdista: korvakuulolta soitto, oman musiikin luominen, improvisaatio, laulu ja yhteissoitto ovat olennainen osa opetusta. Tunneilla soitetaan myös harmoonia ja melodikaa.

Oma tunti 45-60 min. kerran viikossa sekä ryhmämusisointi erilaisissa kokoonpanoissa / produktioissa.

Soitinhankinta
Akustisen pianon hankintaa suositellaan opintojen alusta saakka.

Wikipedia: Piano

jariHaitari

Aloitusikä
7-8 vuotta

Opetus
45 min. viikossa

Soitinhankinta
Alkuun kannattaa hankkia käytetty soitin, jonka hinta mallista riippuen on n. 400€ – 1000€. Sillä jo soittelee useamman vuoden. Soittimen koon ja painon johdosta on tärkeää, että soitin on oikean kokoinen suhteessa soittajaan. Harmonikka on myös mahdollista vuokrata, kuukausivuokra on n. 40€.

Wikipedia: Haitari

Kansanlaulu

Aloitusikä
Kansanmusiikin yleisen opetussuunnitelman mukaisesti opintojen tavoitteena on tukea opiskelijan muusikkouden yksilöllistä kehittymistä. Kansanlaulun opinnoissa keskitytään suomalaisen kansanlaulun eri tyylien ja musiikillisen materiaalin oppimiseen, unohtamatta myös instrumentin perustaitojen hallitsemista jotta laulaja saa hyvät valmiudet yleisesti kaikkeen laulamiseen. Opintojen aikana tutustutaan myös muihin laulukulttuureihin sekä niiden musiikilliseen estetiikkaan, sekä luodaan musiikkia paljon myös itse. Lisäksi kansanmusiikin musiikillisten perusasioiden ja yleisten musiikillisten taitojen kehittäminen on tärkeä osa opintoja.

Opetus
Oma tunti 45 min. kerran viikossa.

Soitinhankinta
Ei tarvetta.  Pieni tallentava äänityslaite suotavaa, jotta voi äänittää tunnit ja laulut.

Wikipedia: Laulu