Opettajat

 

Leena

Leena Joutsenlahti

Olen opettanut kansamusiikkia Pakilan musiikkiopistossa vuodesta 1989. Taustaani kuuluu opinnot
ensimmäisinä kansanmusiikin opiskelijoina Sibelius-Akateman kansanmusiikkin osastolla sekä
taiteellista toimintaa muusikkona ja säveltäjänä konserteissa, sekä teatteri ja tanssi- ja elokuvaproduktioissa. Minut voi löytää myös monilta kansanmusikin äänilevyiltä. Oma soolo-CD Makale OMCD 84 ilmestyi vuonna 1997.

Pääsoittimeni on kansanmusiikki nokkahuilu, mutta opetan opistossa myös alkeita kamupianolla, kitaralla, ukulelella ja vähäkielisillä kanteleilla. Kansanomaiset puhaltimet kuuluvat myös mahdollisuuksien mukaan nokkahuilun opetukseen lisänä kuten pitkähuilu, puusarvi ja paimensoittu.

Opetan lapsille kansanmusiikkia sekä korvakuulolta että myös nuottia käyttäen. Kansanmusiikin tapaan kuitenkin nuottia opitaan käsittelemään vuosien varrella enemmän runkona kuin pelkän toiston soittona. Yleisenä ohjenuorenani on muistinvaraisen musiikin piirteiden opetteleminen kuten muuntelu, varioiminen sekä improvisointi. Improvisoinnin yksi muodoista Omasta päästä soitto ja laulu onkin yksi suuri mielenkiinnon kohteeni oppilaiden soittotunneilla. Äänitämme soitot ja laulut tietokoneen avulla muistitikulla, joten kotona voi kuunnella, mitä olemme saaneet tunnilla aikaiseksi.

Yleisenä tavoitteenani soittotunneilla on antaa oppilaalle valmiudet oman soiton ja laulun tekemiseen monella tavalla. Soiton, laulun ja musisoinnin avulla myös tutkimme suomalaisen kansanmusiikin vanhaa ja uutta soittoa että laulua, nuotein sekä äänitteiltä. Improvisoinnin määrä saattaa yllättää ihan perinteissäkin lauluissa ja soitoissa. Siksipä oman sävelkielen ja soivan musiikkimaailman löytäminen on se suurin tähtäin!

Ja muuten, kansanmusiikissa riittää opiskeltavaa ihan musiikin tohtoriksi saakka. 😉

TERVETULOA TUNNILLE!