Musiikin varhaiskasvatus

 

TERVETULOA MUSIIKKILEIKKIKOULUUN!

muskariVarhaiskasvatus pyrkii herättämään lapsen kiinnostuksen ja rakkauden musiikkiin. Se tutustuttaa lapsen musiikin elementteihin (= rytmeihin, sointiväreihin, melodioihin), omaan äänenkäyttöön ja musiikin muotoihin antaen myönteisiä kokemuksia musiikista omana ilmaisukeinona. Keskeiset työtavat ovat laulaminen ja loruilu, soittaminen, liikunta ja kuuntelu. Muskaritunneilla opitaan myös toimimaan ryhmässä.

Ajankohtaista

Musiikkiryhmiin ilmoittaudutaan viereisestä linkistä. Ryhmien toteutumisen minimimäärä on 5-6 oppilasta. Vapaille paikoille ryhmiin voi ilmoittautua periaatteessa läpi vuoden. Katso ryhmät ja kellonajat viereisestä linkistä.

Huom! Kevätlukukaudella 2019 ryhmissä olevien tulee ilmoittaa lopettamisesta, jos eivät ilmoittaudu uuteen ryhmään. Syksyn laskut lähtevät kaikille oppilasrekisterissä silloin oleville.

Musiikin varhaiskasvatuksen ryhmät

Musiikkileikkiryhmät
vauvoille (n.3kk-2v +aikuinen)
taaperoille ( n. 1-2v + aikuinen)
muksuille ( 2-3v+aikuinen, 3-4v ilman aikuista)
viskareille (5v)
sisaruksille (aikuisen kanssa)

Valmennusryhmät
6-7-vuotiaille
klassisen musiikin ryhmä
rytmimusiikkivalmennus
kansanmusiikkivalmennus

Soitinryhmät
5-6-vuotiaille
piano
viulu
huilu
kannel
kitara-ukulele
cembalo (6-8-vuotiaille)

Kuvismuskarit, yhteistyössä Pohjois-Helsingin Kuvataidekoulun kanssa
kuvismuskari ( n. 6v, soittimena kannel)
musakuvis (n. 7v, soittimena piano)

Suzuki-optus edellyttää vanhemman osallistumista opintoihin. Suzukiopetukseen haetaan valintakokeiden/haastattelujen kautta. Suzuki-opinnot aloitetaan 4-6-vuotiaana yhdessä vanhemman kanssa. Soitinvaihtoehtoina kitara ja sello. Ilmoittautuminen haastatteluun huhtikuun aikana sähköisesti osoitteessa www.pakilanmusiikiopisto.org / hakeminen tai opistolta saatavalla kaavakkeella. Haastattelut (lapsi+vanhempi) järjestetään keskiviikkona 24.5.2017 klo 10 alkaen. Tarkka aika ilmoitetaan toukokuun alussa kullekin henkilökohtaisesti sähköpostitse, ilmoita siis email-osoite, jota oikeasti käytät. Haastatteluissa hyväksytyille postitetaan tieto kesäkuun alkuun mennessä.

Japanilaisen Suzuki-metodin mukaan jo pieni lapsi oppii soittamaan kuuntelemalla, matkimalla ja toistamalla. Opintoihin kuuluu mm. alussa vanhemman opastus, soolo- ja ryhmäsoitto sekä lastenlaulut ja -leikit. Oppitunnin pituus on 30min/vko. Oppimateriaalina käytetään Suzuki-School-nuottisarjaa ja siihen liittyviä CD-levyjä. Lisätietoa www.suomensuzukiyhdistys.net

Suzuki-opettajat: Kitara: Anne Jusslin, anne.jusslin(at)gmail.com Sello: Tiia Ignatius, tiia.ignatius(at)gmail.com
Soitinmuskarissa 5–6 -vuotiaat lapset seikkailevat musiikin maailmassa leikkien, liikkuen, laulaen ja soittimella soittaen. Tavoitteena on kokea yhdessä musisoimisen iloa ja riemua. Käytössä ovat musiikkiopiston soittimet, joten mukanaolo ei edellytä oman soittimen hankintaa. Soittimet: piano, viulu, huilu, kannel, kitara-ukulele, cembalo.

Cembalon kohdalla omaa cembaloa ei tarvitse olla. Harjoitteluun kotona riittää pienempikin sähköinen kosketinsoitin. Cembalon soitinryhmä on tarkoitettu 6-8-vuotiaille. Cembalon opetuspäivä on esim. to klo 17-18 välillä (sovittavissa toisinkin, kunhan ryhmä koostuu).
Valmennusryhmään tulevien aloitusikä on 6-7 vuotta. Painopiste ryhmästä riippuen klassisessa musiikissa, rytmimusiikissa tai kansanmusiikissa. Kunkin musiikkilajin tyypillisiin soittimiin tutustutaan kuuntelemalla, kokeilemalla.
Rytmivalmennusryhmän jatkoksi (tai yli 8-vuotiaille) valmentava bändi, joka kokoontuu keskiviikkoisin klo 17.15 Studiossa ja käytössä ovat oikeat bändisoittimet.
Kuvismuskari on 6-vuotiaille lapsille suunnattua kuvataidekoulun ja musiikkiopiston yhteisesti järjestämää taiteen perusopetusta. Opetuskerran pituus on 90 min ja ryhmäkoko on enintään 12 lasta. Opetus sisältää 5-kielisen kanteleen soittoa ja muuta mukavaa musisointia sekä kuvataiteen perustekniikoita yhteisen teeman mukaisesti. Opettajina toimivat Kaisa Viitala musiikkiopistosta ja Selja Raudas kuvataidekoulusta. Opetuspäivä on tiistai ja lukuvuosi sisältää 35 opetuskertaa. Oma 5-kielinen kantele suositeltava. Ilmoittautumiset suoraan Kuvataidekoululle: toimisto@p-hginkuvataidekoulu.com Vielä on paikkoja vapaana
Musakuvis on kakkosluokkalaisille 7-vuotiaille suunnattua kuvataidekoulun ja musiikkiopiston yhteisesti järjestämää taideopetusta (kuvataiteen laajaa oppimäärää ja musiikin esiopetusta). Opetus sisältää soittamisen alkeita pianolla pareittain sekä kuvismuskarissa aloitettujen kuvallisten teemojen ja työtapojen syventämistä; tutkitaan muotoa, tekstuuria, tilaa, liikettä, rytmiä, väriä ja valoa. Tehtävien yhteydessä harjoitellaan materiaalien, välineiden ja työtapojen käyttöä. Pyritään järjestämään myös eri soitinten esittelyjä musiikkiopiston oppilaiden esittämänä.