Musiikin varhaiskasvatus

 

TERVETULOA MUSIIKKILEIKKIKOULUUN!

muskariVarhaiskasvatus pyrkii herättämään lapsen kiinnostuksen ja rakkauden musiikkiin. Se tutustuttaa lapsen musiikin elementteihin (= rytmeihin, sointiväreihin, melodioihin), omaan äänenkäyttöön ja musiikin muotoihin antaen myönteisiä kokemuksia musiikista omana ilmaisukeinona. Keskeiset työtavat ovat laulaminen ja loruilu, soittaminen, liikunta ja kuuntelu. Muskaritunneilla opitaan myös toimimaan ryhmässä.

Ajankohtaista

Musiikkiryhmiin ilmoittaudutaan viereisestä linkistä. Ryhmien toteutumisen minimimäärä on 5–6 oppilasta. Vapaille paikoille ryhmiin voi ilmoittautua periaatteessa läpi vuoden, mutta ei kesä-heinäkuussa. Katso ryhmät ja kellonajat viereisestä linkistä.

Huom! Kevätlukukaudella 2021 ryhmissä olevien tulee ilmoittaa lopettamisesta, jos eivät ilmoittaudu uuteen ryhmään. Syksyn laskut lähtevät kaikille oppilasrekisterissä silloin oleville.

Muskarin Viirusviisu

Terveenä päästä varpaisiin
tervetuloa muskariin!
Muskariluokkaan tulla saa
kun kädet on putsattu kokonaan.
Kaverista istutaan kaukana
ja laulellaan omalla paikalla.
Soittimet jaetaan pusseissa
jokaisen lapsen omissa.
Omankin soittimen tuoda saa
ja viedä kotiin mukanaan.
Toisten käsiin ei tartuta
eikä toisiamme halita.
Kun lapset on muskaritunnilla
voi aikuiset käydä kaupassa,
näin saamme väljyyttä käytäviin
ja estämme ruuhkat auloihin.
Lopuksi kaikkein tärkeintä:
toivotaan kaikille terveyttä!

Musiikin varhaiskasvatuksen ryhmät

Muskarit
Taaperot (1v ja aikuinen 30 min), ei ryhmää syksyllä 2021.
Muksut (2v ja aikuinen 30min )
Sisarukset (aikuisen kanssa 30min), ei ryhmää syksyllä 2021.
Vekkulit 3v
Veijarit 4v
Viskarit 5v

Suzuki-kitara(4-6v)

Soitinryhmät (5–6v)
Cembalo, ei syksyllä 2021
Huilu
Kantele
Piano
Viulu

Kuvismuskarit, 90 min
Yhteistyössä Pohjois-Helsingin Kuvataidekoulun kanssa
kuvismuskari (6v, soittimena kantele)
musakuvis (7v, soittimena piano)

Valmennusryhmä
Valmentava bändi (rytmimusiikin valmennusryhmä, 6–7v)

Suzuki-opetus edellyttää vanhemman osallistumista opintoihin. Opetukseen haetaan haastattelujen kautta.

Suzuki-opinnot aloitetaan 4–6-vuotiaana yhdessä vanhemman kanssa. Soitinvaihtoehtona on kitara. Ilmoittautuminen haastatteluun huhtikuun aikana sähköisesti osoitteessa www.pakilanmusiikiopisto.org

Japanilaisen Suzuki-metodin mukaan jo pieni lapsi oppii soittamaan kuuntelemalla, matkimalla ja toistamalla. Opintoihin kuuluu mm. alussa vanhemman opastus, soolo- ja ryhmäsoitto sekä lastenlaulut ja -leikit. Oppitunnin pituus on 30min/vko. Oppimateriaalina käytetään Suzuki-School-nuottisarjaa ja siihen liittyviä CD-levyjä. Lisätietoa www.suomensuzukiyhdistys.net

Suzuki-kitaraopettaja Anne Jusslin, anne.jusslin(at)gmail.com
Soitinmuskarissa 5–6 -vuotiaat lapset seikkailevat musiikin maailmassa leikkien, liikkuen, laulaen ja soittimella soittaen. Tavoitteena on kokea yhdessä musisoimisen iloa ja riemua. Käytössä ovat musiikkiopiston soittimet, joten mukanaolo ei edellytä oman soittimen hankintaa. Soittimet: piano, viulu, sello, huilu, kannel, kitara-ukulele, cembalo.

Cembalon kohdalla omaa cembaloa ei tarvitse olla. Harjoitteluun kotona riittää pienempikin sähköinen kosketinsoitin. Cembalon soitinryhmä on tarkoitettu 6-8-vuotiaille. Cembalon opetuspäivä on esim. to klo 17-18 välillä (sovittavissa toisinkin, kunhan ryhmä koostuu).
Rytmivalmennusryhmän jatkoksi (tai yli 7-vuotiaille) valmentava bändi, jonka käytössä ovat oikeat bändisoittimet.
Kuvismuskari on 6-vuotiaille lapsille suunnattua kuvataidekoulun ja musiikkiopiston yhteisesti järjestämää taiteen perusopetusta. Opetuskerran pituus on 90 min ja ryhmäkoko on enintään 12 lasta. Opetus sisältää 5-kielisen kanteleen soittoa ja muuta mukavaa musisointia sekä kuvataiteen perustekniikoita yhteisen teeman mukaisesti. Opettajina toimivat Kaisa Viitala musiikkiopistosta ja Selja Raudas kuvataidekoulusta. Opetuspäivä on tiistai ja lukuvuosi sisältää 35 opetuskertaa. Oma 5-kielinen kantele suositeltava. Ilmoittautumiset suoraan Kuvataidekoululle: toimisto@p-hginkuvataidekoulu.com
Musakuvis on kakkosluokkalaisille 7-vuotiaille suunnattua kuvataidekoulun ja musiikkiopiston yhteisesti järjestämää taideopetusta (kuvataiteen laajaa oppimäärää ja musiikin esiopetusta). Opetus sisältää soittamisen alkeita pianolla pareittain sekä kuvismuskarissa aloitettujen kuvallisten teemojen ja työtapojen syventämistä; tutkitaan muotoa, tekstuuria, tilaa, liikettä, rytmiä, väriä ja valoa. Tehtävien yhteydessä harjoitellaan materiaalien, välineiden ja työtapojen käyttöä. Pyritään järjestämään myös eri soitinten esittelyjä musiikkiopiston oppilaiden esittämänä.